attachmentparenting.ro/forum

Forumul romanesc de attachment parenting

Site Logo

Acum este Vin Mar 29, 2024 8:25 am

Ora este UTC+02:00 UTC+2




Scrie un subiect nou  Răspunde la subiect  [ 6 mesaje ] 
Autor Mesaj
 MesajScris: Mie Mai 28, 2008 12:01 pm        Subiectul mesajului: Carl Rogers - Esenta naturii umane si a transformarii 
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 11:25 am
Mesaje: 8177
Carl Rogers - Esenţa naturii umane şi a transformării acesteia*

"Fiecare organism e animat de o dorinţa intrisecă de a-şi dezvolta toate potenţialităţile în aşa fel încât să ducă la conservarea şi creşterea sa ca individ." (Rogers şi Kinget, 1965).

Potrivit viziunii asupra naturii umane pe care Carl Rogers o are, omul e, înainte de toate, un organism care nu poate fi privit în afara psihicului său şi însumează corp, emoţii şi spirit, având o natură pozitivă şi demnă de încredere. Fiinţă umană are în ea însăşi o forţă, o energie direcţionată în dezvoltarea capacităţilor utile propriei sale întreţineri, autoreglării şi autorealizării.

Rogers numeşte această energie interioară "tendinţă actualizantă", care nu numai că este impuls vital înnăscut în toate organismele vii, ci e şi fundamentul motivaţiilor, scânteia din care ia naştere însăşi evoluţia omului, a speciilor, a naturii.

Fiinţele umane, afirmă Rogers, în afară pontenţialităţii naturale de a-şi dezvolta propriile capacităţi, au capacitatea de a se cunoaşte şi de a se înţelege şi sunt cei mai buni specialişti pentru ei însişi.

Dacă e adevărat că în fiecare organism există acea energie interioară, forţă vitală, tendinţa actualizantă care să-i dea un impuls în a-l menţine, a-l îmbogăţi ca fiinţă în toată complexitatea ei, în a-l reproduce, atunci de ce ne este atât de greu să acceptăm această realitate sau să urmăm cu încredere această tendinţă actualizantă? De ce ne regăsim în faţa atâtor comportamente autodistructive? De ce se creează forme patalogice ca depresia, care merg în direcţia opusă autorealizării?

Rogers explică acest fenomen în "Teoria dezvoltării personalităţii" potrivit căreia copilul este dotat cu un sistem înnăscut de motivaţie, tendinţă actualizantă, cu un sistem înnăscut de control care este procesul de evaluare a organismului. Aceste sisteme intercomunică menţinând organismul în măsură să asculte şi să satisfacă propriile necesităţi.

Copilul
- percepe experienţa sa ca fiind realitate, deci pentru el experienţa sa e realitatea sa.
- e în posesia unei tendinţe actualizante a organismului.
- dă valoare pozitivă experienţelor pe care le consideră favorabile întreţinerii şi dezvoltării sale.
- dă valoare negativă experienţelor care merg în direcţia opusă celor precedente.
- caută să trăiască experienţele pe care le percepe ca fiind pozitive, evită experienţele pe care le percepe drept negative.

În primii ani de viaţă, copilul dezvoltă o nevoie de consideraţie pozitivă care acompaniază fiinţa umană pe tot parcursul vieţii sale. Această nevoie este bilaterală, copilul putând să o satisfacă pentru el însuşi (consideraţie pozitivă a înseşi persoanei respective) sau să şi-o satisfacă prin alte persoane având nevoie de alţii, şi tocmai la acest nivel de creştere, dezvoltare, se creează primele legături.

E atât de puternic efectul satisfacerii nevoii de consideraţie pozitivă a individului încât acest individ va dezvolta un întreg sistem pentru a ajunge la o asemenea satisfacţie, stimulând prin propriul compartament reacţiile, răspunsul din partea altora care să dea o satisfacere nevoii de consideraţie pozitivă. Acest comportament poate să-l determine pe copil să dea o mai mare relevanţă factorilor externi decât celor interni.

Exemplul cel mai comun e nevoia copilului de a fi acceptat de către părinţi.
Părinţii pot să dea copilului semnale afective prin care să evaluaze însuşi comportamentul acestuia, pot să dea o conotaţie pozitivă doar unor modele comportamentale şi, în consecinţă, pot să răspundă printr-o atitudine de consideraţie pozitivă doar unor modele comportamentale.
În acelaşi timp, pot da o conotaţie negativă altor modele comportamentale şi să nu răspundă printr-o consideraţie pozitivă, cu toate că acele modele comportamentale nu sunt altceva decât exprimarea unui nevoi a copilului. Drept consecinţă, copilul vă avea tendinţa să repete, să fixeze acele modele comportamentale acceptate pozitiv şi să le reprime pe cele acceptate negativ. Progresiv, va fi reprimată şi nevoia ca în timp să nu fie recunoscută de Eul individului.

În acest punct, organismul, individul continuă să crească, dar dezvoltând în interiorul său elemente de deviaţie: apărarea. Intervine un fel de adaptare a individului la ambient, care-i permite acestuia să supravieţuiască, dar nu-i permite să se exprime în totală libertate pe el însuşi.

Utilizând o metaforă, am putea spune că fiinţa umană are la dispoziţie aceleaşi posibilităţi pe care le are o sămânţă pentru a deveni copac. Un bonsai are într-adevăr forma, asemănarea unui copac, dar dimensiunile sale sunt cu mult reduse, având nevoie doar de un vas mic, putând să stea chiar şi în spaţii închise. I se tăie rădăcinile şi ramurile, dar nu pentru a se dezvolta în mod firesc cum ar face-o în natură, îi este dată o formă plăcută şi armonică, dar directă, gândită de altcineva, nu de plantă însăşi.
Cu cât procesul de negaţie a propriilor nevoi e mai marcant, cu atât influenţele externe tind să blocheze dezvoltarea naturală a organismului, cu cât organismul însuşi tinde să interiorizeze codurile externe, cu atât ne vom găsi în faţă unor sisteme patologice - nevroze, psihoze în formele cele mai variate de expresie.

Cum e posibil deci ca după o asemenea deviaţie a dezvoltării să se facilitaze parcursul evolutiv natural al persoanei?

Rogers oferă unele răspunsuri în "Teoria terapiei". Obiectivul terapiei e acela de a face ca individul să funcţioneze în manieră optimă.

Un individ funcţionează optim când:
- găseşte consideraţie pozitivă necondiţionată din partea figurilor de referinţă semnificative (părinţi)
- dezvoltă o consideraţie pozitivă faţă de el însuşi
- e deschis propriei sale experienţe, nu manifestă comportamente de apărare, deci experienţele sale sunt accesibile conştiinţei sale
- persoana se percepe că fiind punct central în experienţa sa
- procesul de evaluare e continuu şi nu este subordonat condiţiilor externe
- se bazează pe propria experienţă şi datele experienţei sale sunt accesibile conştiinţei sale.

"Persoana care funcţionează deplin este o persoană într-un continuu stadiu fluid, are o personalitate mutabilă constantă, nu-i sunt previzibile comportamente specifice. Singura previziune care se poate face referitor la persoana aflată într-un continuu stadiu fluid e că manifestă în orice ocazie un grad de adaptare creativ perfect şi se va implica într-un permanent proces de autoactualizare."

Cum e posibil să ajungi într-o condiţie "ideală"?
Utilizând instrumentele care facilitează un proces de schimbare. Sunt trei condiţii necesare şi suficiente: acceptarea pozitivă necondiţionată, empatia şi congruenţa.

Primă condiţie e congruenţa, e cea care are vizează autenticitatea şi realitatea, e capacitatea de a se exprima pe sine în diferite ocazii fără a fi lipsit de respect faţă de altul. Al doilea aspect important e crearea unui climat adaptat modificării şi acceptării sau condiţionării pozitive, sau stimă şi acceptare necondiţionată. Al treilea aspect e o înţelegere empatică care se referă la capacitatea de a percepe cu precizie sentimentele şi diversele semnificaţii ale experienţei personale ale altuia şi posibilitatea de a comunica această înţelegere.

Blocajul evolutiv se instaurează când copilului îi este impus un stil de gândire, o modalitate de a fi rigidă, care nu îi aparţine. Un blocaj evolutiv nu se instaurează când copilului i se va da o educaţie corectă, motivată relaţional şi când îi vor fi ascultate sentimentele.
_______________________________
* Carl Rogers- psiholog american (1902-1987), fondatorul psihologiei umaniste. Multe din abordările moderne de educaţie şi terapie se bazează pe teoriile sale care vizează centrarea pe individ.


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Mai 28, 2008 12:27 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Lun Ian 21, 2008 7:05 pm
Mesaje: 1264
Yahoo Messenger: creangacorina
Localitate: Tortona (AL) Italia
Deci, pe mine ma sperie ce e scris sus acolo.... :/

si-mi dau seama ce limtata si limtanta sunt ;(

_________________
Imagine

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Mai 28, 2008 12:33 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Lun Ian 21, 2008 7:05 pm
Mesaje: 1264
Yahoo Messenger: creangacorina
Localitate: Tortona (AL) Italia
Totusi, pe mine una m-ar ajuta daca cineva ar rezuma un pic in cuvintele noastre, ale muritorilor de rand :flehan: ...

:floarealbastra:

_________________
Imagine

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Dum Iul 06, 2008 3:36 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 11:25 am
Mesaje: 8177
micky, punteaza-mi ce nu ai inteles :)


Sus
   
 
 MesajScris: Mar Iul 08, 2008 6:24 pm        Subiectul mesajului: Carl rogers 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Sâm Iun 14, 2008 12:19 am
Mesaje: 33
WLM: ast_joke@hotmail.com
AOL: 44°53′39″N+8°51′56″E+/+44.89417,+8.86556+Altitudine:+122
Localitate: Italia
Parerea mea este ca articolul deplaseaza un pic studiile psihologului american.

Este adevarat ca el sustine ca persoanele pot fi intelese doar prin intermediul perceptiilor sale.
Dar tot el spune ca nu e valabila si reciproca, adica manipularea individului prin intermediul perceptiei.

Imi cer scuze ca nu am timp sa aprofundez. Promit ca voi reveni cu amanunte.


Nu neg ca este totusi un articol bun.


Sus
   
 
 MesajScris: Mar Iul 08, 2008 10:23 pm        Subiectul mesajului: Carl Rogers 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Sâm Iun 14, 2008 12:19 am
Mesaje: 33
WLM: ast_joke@hotmail.com
AOL: 44°53′39″N+8°51′56″E+/+44.89417,+8.86556+Altitudine:+122
Localitate: Italia
Chiar imi place articolul. voi reveni cu detalii dar acum e tarziu si pic de somn


Sus
   
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou  Răspunde la subiect  [ 6 mesaje ] 

Ora este UTC+02:00 UTC+2


Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 19 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România