attachmentparenting.ro/forum

Forumul romanesc de attachment parenting

Site Logo

Acum este Vin Mar 29, 2024 4:35 pm

Ora este UTC+02:00 UTC+2




Scrie un subiect nou  Răspunde la subiect  [ 24 mesaje ] 
Autor Mesaj
 MesajScris: Mie Iun 25, 2008 1:38 pm        Subiectul mesajului: Copilul Normal: care e acesta? 
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 11:25 am
Mesaje: 8177
Copilul Normal: care e acesta?


Cântăreşte 3800 grame la naştere. Doarme liniştit trezindu-se de numai 6 ori pe zi pentru a suge. Stă la un sân 5 minute, 5 minute la celalalt luând în greutate exact 10 grame în prima zi, 20 grame în a doua zi şi aşa mai departe până când ajunge să sugă fix 180 de mililitri de lapte matern la fiecare masă. Mănâncă cu poftă şi fără întreruperi, imediat după aceea eructează pentru a adormi instantaneu, fericit. Nu e niciodată bolnav, mucos, nervos, nu are niciodată nici măcar o pată. Creşte exact 200 de grame pe săptămână, în fiecare săptămână, în primul an de viaţă. Trece dezinvolt de la sân la formulă, de la sân la suzetă, de la formulă la ceai, în funcţie de voinţa părinţilor şi a pediatrei.
Face cu regularitate caca (dar nu multă!) şi urinează în pamperşi, dar niciodată noaptea! Doarme câte 6 ore legate încă de când s-a născut. Râde când este luat în braţe ca pe urmă să nu protesteze când este pus să stea singur în pătuţul său. Adoarme singur în pătuţ fără să plângă, fără să se agite, ţinând duios în braţe ursuleţul său de pluş (sau orice alt obiect de tranziţie recomandat de către expertul de serviciu).
În maşină se lasă asigurat de scăunel fără să se zbată, fără să plângă, fericit, şi adoarme aproape instantaneu.
La patru luni reduce singur mesele la un număr de 5 pe zi. La 5 luni renunţa fără să clipească la o masă la sân în favoarea unei supiţe de legume, ca pe urmă să fie hrănit cu diversele piureuri în timp ce stă fericit în scăunelul lui. La 7 luni şi-a diversificat total meniul fiind pregătit pentru creşa unde se va integra fără crize de vreun fel.
Îl recunoaşteţi? E Copilul Normal. Acel obscur obiect al dorinţei cu care fiecare mamă, conştient sau nu, îşi compara propriul fiu fără a întâlni vreodată corespondenţa. E copilul verbului "(aşa)ar trebui să fie ". Organism Generic Modificat, fiul Publicităţii şi al Statisticilor. Niciodată o creatură atât de străină, lipsită de umanitate nu ne-a fost atât de familiară ca acest Copil.
L-aţi întâlnit vreodată? Mă îndoiesc, pentru că el există doar în imaginarul colectiv: Copilul Normal e întotdeauna copilul altei mame, niciodată propriul copil. Copiii reali în comparaţie cu acesta par inevitabili ca având defecte. Au întotdeauna câte o sută de grame mai puţin sau mai mult, vor să stea la sân mai mult decât cantitatea şi timpul stabilit pentru aceasta, în afara orariilor, vor să stea întotdeauna treji, doresc atenţia mamei în loc să stea cuminţi pentru a privi tavanul camerei lor, plâng mult, cu totul de neînţeles, deşi au devenit obiectul tuturor atenţiilor recomandate de către cele mai bune reviste în domeniul puericulturii.
Nu vor să adoarmă singuri în pătuţ, nici să readoarmă singuri liniştiţi dacă s-au trezit în toiul nopţii. Scuipă cu îndârjire diferitele piureuri vitaminizate făcute în mod special pentru ei şi o fac în momentele cele mai nepotrivite pentru că uneori, chiar zile în şir, refuză cu obstinaţie orice linguriţă de piure. Şi, mai ales, se încăpăţânează să stea zi şi noapte cu mama, mamă care se întreabă cu ce a greşit pentru a avea un copil atât de "anormal".

Pentru că în spatele oricărui copil "cu defecte" (copil real de fapt) stă întotdeauna o mamă "cu defecte". Şi cum micuţul trebuie să se raporteze mereu la Copilul Normal, la fel mama sa trebuie să se descurce cu Mama Perfectă, acea mamă care are veşnic sânii pocnind de lapte, dar în acelaşi timp, în decursul a câteva săptămâni, are din nou linia unei adolescente, acea mamă care îşi îngrijeşte copilul cu aceeaşi uşurinţa cu care bea un pahar de apă şi se "organizează" astfel încât să nu-şi neglijeze nici soţul, nici serviciul, nici viaţă socială.

Corpul matern după naştere, acest organism misterios, cu hormonii săi galopanţi, cu curbele sale, cu pierderile sale, cu laptele care picură, cu sânii care-şi schimbă continuu volumul, cu modificările de umor, cu somnul întrerupt, e ceva total diferit faţă de imaginea publicitară a proaspetei mămici sau de ceea ce oferă cărţile care se adresează mamelor. Niciuna dintre aceste mame reale nu se poate recunoaşte, aşa cum nu poate să-şi recunoască copilul în imaginea celui propus de Media. Paradoxal, într-o societate omologată în care se notează o anumită realitate specifică acesteia, cotidianul vieţii mamei şi al nou-născutului apare ciudat, necunoscut, greşit.

Şi, cu toate acestea, realitatea milioanelor de copii care se nasc în lume şi care mai apoi cresc şi trăiesc ca nişte fiinţe autentice, împreună cu nenumăratele lor nevoi, atât de unici, atât de deosebiţi unul de altul sunt binecuvântarea părinţilor lor. De ce să ne dorim un copil abstract atunci când cel real este în faţa noastră?
Dacă ar există cu adevărat Copilul Normal, dacă s-ar întâmpla să fie în casa noastră, ar fi o prezenţă neliniştitoare dată fiind irealitatea sa.

Să ne ţinem aproape copilul nostru real, cel care se sustrage definiţiilor, regulilor, tabelelor, sentinţelor experţilor, mărcilor de fabricaţie. Să-i lăsăm lui posibilitatea de-a ne învaţă ce-i este necesar, ce-l face să fie sănătos, să-l lăsăm să ne educe, să ne impună un nou ritm, o nouă poezie a trăirii... şi să sperăm că va creşte cât se poate de "anormal" pentru a-şi conserva în timp unicitatea, noul şi deosebitul mod de a-şi face Lumii cunoscută prezenţa.

Articol aparţinând Antonellei Sagone (psiholog, consultant în alaptare IBCLC, docent, cursuri UNICEF, co-redactor al revistei ştiinţifice medicale "L'Allattamento Moderno"), tradus şi publicat cu acordul acesteia.

Textul in limba originală


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Iun 25, 2008 2:04 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Sâm Feb 23, 2008 8:06 pm
Mesaje: 772
f frumos.
multumim!


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Iun 25, 2008 2:48 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Lun Ian 21, 2008 7:05 pm
Mesaje: 1264
Yahoo Messenger: creangacorina
Localitate: Tortona (AL) Italia
Ce-mi place mie de tanti asta, Antonella, cum stie sa atinga...

_________________
Imagine

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Iun 25, 2008 4:15 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 8:20 pm
Mesaje: 897
Yahoo Messenger: inaioana
Localitate: Ploiesti
Vai ce articol minunat! :iubire1:
Superb ca cel cu Frumoasa din Padurea Adormita. :)


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Iun 27, 2008 8:13 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Joi Ian 24, 2008 5:18 pm
Mesaje: 82
Yahoo Messenger: munteole@yahoo.com
Localitate: Chisinau
Sincer, nici nu am banuit ca nu e scris de tine Gazzella :)
E atit de simplu spus acest adevar, dar si profund totodata :iubire1:


P.S. Trebuie sa il citesc mamei mele :P (in toata ziua venind de la serviciu imi povesteste despre copii minunati care stiu poezii, fac kk la olita de la 7luni, asculta dintr-un cuvint si culmea e sigura ca copilul nu a fost fortat :< )

_________________
Calin
Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Iun 27, 2008 12:40 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Mar Mar 04, 2008 11:25 am
Mesaje: 132
Site web: http://allynews.blogspot.com/
Yahoo Messenger: mayaerin
Localitate: Hong Kong
foarte frumos!

Sa inteleg ca sunt o mama anormala deoarece consider ca am un copil normal pentru ca care vrea in brate, vrea numai tzitzi, se mai trezeste noaptea, nu vrea sa stea singur.....

_________________
Imagine

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Iun 27, 2008 4:07 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoru'-cu-toporu'
Avatar utilizator

Membru din: Mie Ian 23, 2008 7:45 pm
Mesaje: 1847
Site web: http://jurnal-pe-pinza.blogspot.com/
Localitate: Toronto
Are cu fix 105 centimetri mai mult decit kilograme. Stie sa spele rufele, farfuriile si podelele. In ale artei culinare ii da lectii lui Ratatouille. Nu injura niciodata. Nu sforaie si nici nu maninca seminte. Vorbeste frumos, calm si clar -- dar niciodata in timp ce maninca. Stie doua limbi straine. Lucreaza putin, dar cistiga mai mult decit oricine din cartier. Despre fotbal si politica vorbeste rar si doar in timpul orelor de serviciu. Cind vine vorba de stocuri si afaceri tace, dar face. Se barbiereste zilnic, in drum spre locul de munca. Foloseste un after-shave finut si deodorant Adidas. In pauza de masa face sport la sala de forta. E vegetarian, dar nu refuza sarmalele facute de socrii. Conturi in banca are mai multe decit perechi de pantofi. Stie povesti nemuritoare si toate bancurile cu Bula din ultimii 100 de ani. Are simtul umorului. Si al datoriei -- fata de familie si patrie. Emana incredere, curaj, succes.

L-ati recunoscut? E Tatal Perfect. Il cheama Brad. (Nu-ntodeauna si Pitt.)

:-),
A.M.

_________________
Imagine Imagine&Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Iun 27, 2008 5:55 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Mie Mar 19, 2008 9:45 pm
Mesaje: 263
sincer ma indoiesc ca Brad Pitt foloseste after-shave Adidas! :D


Sus
   
 
 MesajScris: Joi Iul 10, 2008 11:24 pm        Subiectul mesajului: Re: Copilul Normal: care e acesta? 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Lun Mai 19, 2008 10:52 pm
Mesaje: 450
Localitate: Bucuresti
gazzella scrie:
Copilul Normal: care e acesta?


... şi să sperăm că va creşte cât se poate de "anormal" pentru a-şi conserva în timp unicitatea, noul şi deosebitul mod de a-şi face Lumii cunoscută prezenţa.


Ce mare provocare pentru noi, parintii, nu? Ce incomod, cateodata sau dureros de frustrant (ca asta seara cand n-a vrut cu nici un chip sa adoarma decat dupa o ora jumate, iar pe mine ma chinuia oboseala de noaptea trecuta, cand a stat treaz de la 3 la 4 si ceva). Ce minune sa se nasca un om langa tine in fiecare zi cate putin si ce binecuvantare cand il poti insoti frumos cu tot omenescul tau!

Ma rog in fiecare zi sa pot.


Sus
   
 
 MesajScris: Joi Iul 10, 2008 11:34 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Dum Feb 17, 2008 11:45 pm
Mesaje: 2854
Site web: http://armonii.blogspot.com/
90 % din depreisa mea dupa nasterea Sofiei o datorez acsetui copil normal.
si poate chia frecusurile de acum cu fata mea.....tot copilului normal le datorez.
Noroc ca fiind de felul cam lenesa, n-am perseverat in a-mi modela bebelusa cat mai aproape de normalitate, ci am lasat-o pe ea sa conduca, mi-a fost mai simlu, nu e niciun merit in asta :)
fug acuma, ca vrea anormalu sa doarma la tzatza:))

_________________
mami de Sofia Galagia (11.09.2002) si Gheorghe Fomilu (6.09.2007)


Sus
   
 
 MesajScris: Dum Sep 07, 2008 8:44 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 11:25 am
Mesaje: 8177
imaginea aceasta e sau nu potrivita sa insoteasca articolul pe site?

Imagine

_________________
Imagine

Imagine

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Dum Sep 07, 2008 8:46 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Mar Ian 22, 2008 5:30 pm
Mesaje: 2386
Site web: http://www.taraluihabarnam.blogspot.com
Yahoo Messenger: verdeorizontal
Localitate: Baia Mare
Super!

_________________
Imagine
93
la drum


Sus
   
 
 MesajScris: Dum Sep 07, 2008 9:44 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 4:33 pm
Mesaje: 2362
Site web: http://www.sling.ro, www.poarta-ma.blogspot.com
Localitate: bucuresti
gazzella scrie:
imaginea aceasta e sau nu potrivita sa insoteasca articolul pe site?

:-S

_________________
Poarta-ma!

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Dum Sep 07, 2008 9:45 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 11:25 am
Mesaje: 8177
nu ma ajuta mutrita aceasta
denumeste ce-ti place ce nu :D
sau spune da sau nu si de ce :P

_________________
Imagine

Imagine

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Dum Sep 07, 2008 10:42 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 4:33 pm
Mesaje: 2362
Site web: http://www.sling.ro, www.poarta-ma.blogspot.com
Localitate: bucuresti
:)) te-ai molipsit de la christa...

asta as vedea-o la ceva legat de comercial. e un copil branduit. cu jucarii si hainute de firma...nu neaparat la sub asta. sau doar cumva tangential

_________________
Poarta-ma!

Imagine


Sus
   
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou  Răspunde la subiect  [ 24 mesaje ] 

Ora este UTC+02:00 UTC+2


Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 17 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România