attachmentparenting.ro/forum

Forumul romanesc de attachment parenting

Site Logo

Acum este Lun Dec 02, 2024 11:54 am

Ora este UTC+02:00 UTC+2

Scrie un subiect nou  Răspunde la subiect  [ 32 mesaje ] 
Autor Mesaj
 MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 11:55 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Yahoo Messenger: lidia_mavel
Cam pe unde s-ar putea scrie despre copiii care incep clasa I ?M-ar interesa parerile voastre in privinta unui ghiozdan potrivit.Pe aici gentile sunt destul de mari,aproape cat spinarea unui copil de 6 ani, incep sa foloseasca deja caiete tip studentesc #.-S .Ca sa nu mai spun ca 'ar trebui sa ma conformez',dar nu ma incanta ideea ,la cele cu winx,heloo kiti si alte asemenea.As prefera unul de buna calitate,functional, dar fara reclame inutile.
O alta situatie ciudata e scrisul.Nu se incepe cu caiete tip 1 sau 2,direct pe foi dictando,si cu pixul.Eventual o sa facem acasa caligrafie (mi-am procurat stilouri).Nu as vrea sa fie ea ciudata clasei, dar nici sa renunt la bunurile practici ale scolii romanesti (atata cat se poate).

Sus

MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 12:20 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare

Lidia, am mutat eu subiectul la educatie libera

suntem pe fuga, si deci foarte de pe fuga: caligrafia e o arta si ca si orice arta nu este insusita de toti locuitorii planetei asa cum ar vrea sa creada scoala romaneasca
eu personal o apreciez foarte mult, cand scriam de mana (n-am mai scris de ani) aveam un scris foarte frumos, elegant, dar imi placea sa ma exercit, ma abandonam scrisului

scoala italiana e destul de bine adaptata nevoilor si capacitatilor reale de cunoastere a copilului
pare slabuta din perspectiva romaneasca

nu toti copiii sunt pregatiti pentru insusirea unei arte la 6-7 ani, iar impuneri duc cu totul a altceva decat cultivarea placerii cunoasterii, cultivarea placerii cautarii unei emotii prin arta

io intentionez sa fac caligrafie cu ei, deocamdata nu am ajuns acolo
vezi si tu ce inclinatie are fetita inspre astfel de activitati si daca o vezi ca se poate abandona caligrafiei fa-o, daca nu mai asteptati pana cand va veni momentul

oricum nu pierde niciun tren daca la 7 ani nu scrie caligrafic (nici la 8, nici la 9, niciodata de altfel)

Imagine

Imagine

Sus

MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 1:59 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Sigur,fara sa impun,voi vedea ce activitati pot strecura in timpul liber.Asa ,mai mult ca o joaca, as putea sa profit ca in primul an de scoala nu sunt prea solicitati cu temele si lectii de invatat.Sa scrie in limba romana cu ş,ţ,ă,î,â.Depinde si de ea ,de aptitudini si inclinatii.Deocamdata cartea ei preferata este 'Farfale si falene'.E incantata de ilustratiile cu fluturi de toate marimile si culorile si ne pune sa-i citim din ea cu toate ca nu prea e pe intelesul copiilor(urmeaza explicatiile din partea noastra 8-} ) O sa caut ceva mai potrivit .

Sus

MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 3:23 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Yahoo Messenger: creangacorina
Lidia, o sa mergi in paralel cu invatarea scrisului si cititului si in limba romana? Sau nu conteaza daca nu va sti in romaneste?
Vreau si eu idei si experiente in sensul asta, adica al copiilor bilingvi, daca pana la urma raman bilingvi sau devine madrelingua cea de la scoala; eu acum imi inchipui ca ar fi bine ca Matteo sa stie a scrie si citi si in romaneste, insa pana la urma... cine stie!

Si cu ghiozdanele, eu apreciez ca aici se poarta mult rolele la ele, adica nu le mai cara in spate ca noi cand eram mici :-S si imi amintesc ca vazusem ceva fain si dragut, adica simplu (tot la reparto pt scoala), culori normale fara desene pe el, era firmat Benneton si nu cred ca costa mai mult decat cele cu Winx si Highschool Musical :D.

Mult succes micutei tale :x !

Imagine

Sus

MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 4:40 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Yahoo Messenger: alinapaula_petrescu@yahoo.com
lidia, am cateva amice prin parc, cu copii deja la scoala...din experienta lor am inteles ca cele cu roti nu se pot folosi cand ploua, ninge etc si nu i deloc comod sa le porti in spate...dar se gasesc si cu roti detasabile, de preferat astea...sau 2 ghiozdane :D

parerea mea..cls 1 e oricum un moment delicat ptr ei...asa ca rechizitele, ghiozdan etc...poate ar tb sa le aleaga ei, le mai indulcim un pic perioada asta... nu i imp daca ne plac noua sau nu...ei le folosesc, nu noi

nu stiam ca se incepe cu pixul, ci cu creionul...probabil depinde de educator...

David (11 mai 2004), Toma (20 ian 2007) si Alex (27 ian 2011)

Ultima oară modificat Sâm Aug 29, 2009 4:50 pm de către alinutza, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 4:49 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

a, legat de caligrafie...si eu am de gand sa lucrez cu ei acasa....mi am procurat din Ro cateva "caiete de scriere" cu bastonase, liniute etc, si abecedarul romanesc, mie imi plac...deocamdata David nu i interesat deloc...evident :ranjet1:

Sus

MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 4:49 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Yahoo Messenger: creangacorina
alinutza scrie:
lidia, am cateva amice prin parc, cu copii deja la scoala...din experienta lor am inteles ca cele cu roti nu se pot folosi cand ploua, ninge etc si nu i deloc comod sa le porti in spate...dar se gasesc si cu roti detasabile, de preferat astea...sau 2 ghiozdane :D

da, asa e, am vazut si un "porta-zaino" parca ii zice, adica un cadru cu roti, unde se poate atasa orice ghizdan probabil.

Imagine

Sus

MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 5:10 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

ieri am dat peste un site f interesant, cu o gramada de idei pentru organizarea spatiului unui scolar....realizat portapenne din cutii de conserve, etichete ptr ordonarea hainutelor pe zile si multe altele.....eu m am apucat azi sa fac cateva semne de carte :)

http://paneamoreecreativita.it/2009/08/ ... penne.html

Sus

MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 10:53 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

micky, eu sper ca va dori sa invete ceva si in romaneste.Pe un alt forum fetele m-au sfatuit sa nu insist cu un program anume ,sa nu oblig copila sa studieze in paralel manualele romanesti.Unul din sfaturi era sa citeasca si sa copie cate o pagina atat in it cat si in limba materna aproape zilnic,totul e sa gasesti ceea ce-i place, zic eu,sa nu devina o povara.Astfel va prinde drag de carti.Eu cand ii citesc o poveste de-a noastra ma opreste f des sa-i dau explicatii,in it nu.O alta mamica povestea cum puiul ei este fascinat de geografia si istoria Romaniei,citeau si comentau impreuna dar nu vroia sa auda de facut lectii in romaneste.Eu i-am povestit cum am descoperit si iubit prima carte,sper sa-i trezesc interesul pt lectura si studiu acaparand-o intr-un fel, folosindu-ma de ceea ce-i face placere.Soacra mea a avut o buna idee si i-a cumparat colectia de carti de la Disney,sa faca o comparatie cum e sa vezi un desen animat si aceeasi poveste sa o savurezi prin lectura.A avut succes,dvd vazut de 2 ori ,cartea citita de 4,5 ori.Om mai vedea.

Sus

MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 11:02 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Mi-am procurat caiete tip 1 si 2 si stilouri din Romania.Andreina,si eu cred ca scrisul de mana va fi o arta a viitorului intr-o lume computerizata a butoanelor.
Alinutza ai dreptate o voi lasa sa aleaga,poate putin influentata de mine :D

Sus

MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 11:22 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare

http://www.freehandwriting.net/index_ita.html

lidia, eu pe ai mei ii duc o data la saptamana in biblioteca
au o sala imensa numai cu carti pentru copii, plus personal care se ocupa de sala, copii
sunt cu totii foarte gentili, inauntru e o masuta, cartile sunt pe rafturi, pe jos in cutii, copiii pot sa stea acolo toata ziua de doresc
venim acasa de fiecare data cu vreo 15 carti, pe care le aleg ei si acasa le rasfoiesc si-mi cer sa le citesc din una alta

mai toate bibliotecile din Italia sustin proiectul "nati pe leggere"
http://www.natiperleggere.it/

si iaca asa ca am pierdut limba romana, nu-mi place sa le citesc ca ma impiedic eu in termeni arhaici...
o inteleg, ma adresez lor in romana cand suntem in casa si nu citim, nu ne uitam la televizor, dar imi raspund doar in italiana.....

Citat:
era sa citeasca si sa copie cate o pagina atat in it cat si in limba materna aproape zilnic,totul e sa gasesti ceea ce-i place, zic eu,sa nu devina o povara.Astfel va prinde drag de carti.

posibil, imi amintesc doar ca eu pana in clasa a IV-a, cam asa, nu prea citeam cu placere ce-mi era impus la clasa, nu citeam nici acasa mare lucru pana cand am dat peste o carte cu un caine lup si un baietel Andrei, dupa eram doar in biblioteca scolii, imprumutam, citeam, imprumutam, citeam, noaptea, cu lumanarea pe sub plapuma dupa ce maica-mea imi impunea sa sting lumina de sus

dupa mine ii altul carligul, e ceva fascinant ce naste pasiune
eu tot continui sa la citesc, oricum ei sunt foarte interesati eu asteptand ca intr-o zi sa citeasca ei spontan si sustinut
felix citeste in continuare doar cuvinte in spatele carora crede ca ar descoperi masini, avioane, pistoale, adica il doare chiar sub codita sa citeasca
dar ceva, ceva observ ca se naste spontan, ne uitam la un film, si chiar la inceputul filmului scria sus si mare "FOX", a exclamat fox si ne-a intrebat ce inseamna
deci se pare ca incepe sa devina "instinct", adica dupa ceva exercitiu impus, voluntar de catre el ii vine spontan sa recunosca cuvantul
ca si mersul :)

Imagine

Imagine

Sus

MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 11:39 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare

si mi-am adus aminte de cartea asta:"Amare la lettura fin dalla materna : situazioni pratiche che sviluppano competenze nella lettura dai due agli otto anni"

http://www.libreriadelsanto.it/libri/97 ... terna.html

si am gasit ce cautam , ceva ce citisem acum cateva luni

http://209.85.129.132/search?q=cache:x6 ... clnk&gl=it

stilouri
http://www.erminiomonti.it/index2.html

si textul asta e fantastic, adica tot site-ul (pedagogia melcului)
http://www.scuolacreativa.it/pedagogia_lumaca.html

1. Perdere tempo a parlare.
C'è una fase, di solito la fase iniziale del 1° anno scolastico di un nuovo ciclo scolastico, in cui tutto il tempo perso a parlare e ad ascoltare i ragazzi nelle loro storie personali è preziosissimo. E' il tempo della scoperta, della conoscenza dei vissuti personali, della elaborazione di buone regole comuni del vivere insieme. Perdere tempo senza "fare il programma" (uno dei principali motivi d'ansia dei nostri insegnanti) non è di certo perdere tempo. Ci sarebbe molto da riflettere, a tal proposito, su tutte quelle attività di cosiddetta continuità fra i diversi gradi di scuola… se poi non perdiamo tempo a conoscere i nostri ragazzi!!

sunt entuziasmta, cand spun ca eu caut o scoala unde sa nu li se ceara nimic par dusa unora, adica majritatii :D

Imagine

Imagine

Sus

MesajScris: Vin Aug 13, 2010 10:02 am        Subiectul mesajului: Re: inceperea clasei I (in Italia) 
Neconectat

lidia, cum a fost in clasa 1? incep emotiile si la noi....
pana la urma ce ghiozdan a ales? cu roti, fara roti, cum e mai bine? trebuie sa l cumparam si noi curand

Sus

MesajScris: Vin Aug 13, 2010 10:16 am        Subiectul mesajului: Re: inceperea clasei I (in Italia) 
Neconectat
moderatoare

dat fiind ca-l duci si aduci de la scoala zilnic, dat fiind ca nu se muta dintr-o calasa in alta (sau se muta?) eu as lua fara roti
e mai curat :D sau ramane mai curat

Imagine

Imagine

Sus

MesajScris: Lun Aug 30, 2010 9:23 pm        Subiectul mesajului: Re: inceperea clasei I (in Italia) 
Neconectat

asa i, fara roti ...

l am inscris la noua scoala (din cauza mutarii), sper ca va fi bine...ce mi a placut deocamdata, clasele se formeaza dupa prima saptamana de scoala...intai ii impart in mici grupuri, ajung sa se cunoasca intre ei toti copiii de cls 1, cu toate educatoarele...se observa tipul de personalitate al fiecaruia (oricum ele deja au fise completate de parinti cu multe detalii despre copil), afinitatile vis a vis de educatoare, sedinta intre ele vineri, si decid cum ii distribuie. Le am spus deja ca nu cred ca va rezona cu o educatoare severa...
Imi pare rau ca scoala asta nu are program scurt ci doar 8.25 - 16.30 (cu jocuri pre si dupa scoala ptr cine are nevoie). Sunt curioasa sa vad orarul, din cate stiu nu toate orele sunt de studiu...Teme acasa doar in week.

8.25 la scoala #.-S , el care deocamdata se trezeste asa tarziu...

Sus

Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou  Răspunde la subiect  [ 32 mesaje ] 

Ora este UTC+02:00 UTC+2