attachmentparenting.ro/forum

Forumul romanesc de attachment parenting

Site Logo

Acum este Vin Mar 29, 2024 2:10 pm

Ora este UTC+02:00 UTC+2




Scrie un subiect nou  Răspunde la subiect  [ 27 mesaje ] 
Autor Mesaj
 MesajScris: Mar Sep 09, 2008 11:52 pm        Subiectul mesajului: Antrenamentul bebelusilor pentru toaleta - Comunicarea ... 
Neconectat

Membru din: Vin Ian 18, 2008 4:45 pm
Mesaje: 1169
Yahoo Messenger: neacsu_ac
Localitate: Cluj Napoca
Antrenamentul bebeluşilor pentru toaletă - Comunicarea eliminării

Apropierea fizică prelungită între îngrijitor şi copil facilitează şi o abordare naturală a antrenamentului pentru toaletă, abordare care încă se aplică la scară largă în multe societăţi neindustrializate (Bauer, I., 2001; Boucke, 2002; Rugolotto, Ball, Boucke, Sun, şi deVries, în presă).

Contrar impresiei generale, s-a descoperit că bebeluşii sunt conştienţi de funcţiile lor de eliminare încă de la naştere şi că au, într-o anume măsură, controlul muşchilor sfincterieni încă de foarte devreme. Majoritatea bebeluşilor semnalizează în vreun fel cu puţin timp înainte, în timpul sau imediat după urinare şi defecare. Unele semnale sunt foarte evidente, în timp ce altele pot fi mai subtile. Semnalele posibile includ: diferite expresii faciale, clipitul, încordarea muşchilor abdominali, scuturatul, schimbări ale respiraţiei, schimbări comportamentale ca liniştirea sau agitaţia de moment, precum şi sunete de scremut, plâns, scâncit, suspinat sau articularea unui sunet specific pentru toaletă.

Acordând atenţie semnalelor de eliminare ale copilului şi devenind conştient de obiceiurile lui zilnice de eliminare, este posibil ca îngrijitorul să identifice şi să răspundă nevoilor de eliminare ale copilului. Răspunsul ia forma de a-l sprijini pe copil într-o poziţie convenabilă deasupra unui recipient, în acelaşi timp putându-se da un semnal vocal sau verbal, ca de exemplu, un sunet cu "şşşşşşş" sau o propoziţie scurtă ca "trebuie să faci pişu?" (vezi Figura 5 cu diferite locaţii şi poziţii de eliminare). În scurt timp, copilul va ajunge să asocieze poziţia respectivă, locaţia şi sunetul cu activitatea la toaletă şi va începe să elimine la semnal. În timp, copilul va comunica el însuşi către îngrijitor, din ce in ce mai clar, în avans, nevoile sale de a urina şi defeca.

După ce îngrijitorul şi copilul au învăţat să se acordeze reciproc referitor la problema toaletei, acest proces reciproc de a percepe şi răspunde la semnalele celuilalt duce la situaţia în care majoritatea eliminărilor să aibă loc la locaţia dorită sau deasupra recipientului stabilit. "Accidentele" pot apărea în prima fază a antrenamentului, dar frecvenţa lor va scădea cu timpul. În acest context, mulţi îngrijitori decid să folosească scutece ca şi măsură de precauţie în caz că nu prind semnalele micuţului în timpul nopţii sau în situaţiile în care murdărirea sau udarea ar fi deranjante, ca în timpul călătoriilor sau când ştiu că nu vor putea răspunde nevoilor de eliminare ale bebeluşului. Mulţi părinţi care folosesc această metodă lasă totuşi copilul fără scutec cel puţin o parte a zilei.

Copiii cu care s-a procedat astfel încheie antrenamentul pentru toaletă undeva între vârsta de 6 luni şi cea de 2 ani. Părinţii occidentali care folosesc comunicarea eliminării raportează în general o continenţă diurnă considerabilă înainte de vârsta de 18 luni (L.Boucke, Personal communication, 2006). În multe societăţi neindustrializate, unde copiii sunt lăsaţi în mod curent cu fundul gol şi unde locaţiile potrivite pentru evacuare nu sunt delimitate aşa de strict ca în ţările industrializate, multe mame raportează încheierea antrenamentului pentru toaletă la 6-12 luni (vezi şi deVries, 1977). Continenţa diurnă este atinsă de obicei înaintea celei nocturne. Chiar după ce s-a ajuns să fie uscaţi în mod considerabil, copiii foarte mici au încă nevoie de ajutorul îngrijitorului cu dezbrăcatul şi îmbrăcatul, cu dusul la toaletă în timp util şi cu poziţionarea în timpul eliminării.

Abordarea în discuţie poate fi implementată de la naştere şi e de dorit să fie începută în primele luni de viaţă pentru a beneficia la maxim de avantajele sale. Când însă bebeluşilor li se permite să elimine în scutec ca regulă, ei pierd treptat simţul funcţiilor lor de eliminare, antrenamentul convenţional pentru toaletă de mai târziu, din prima copilărie, fiind mult mai problematic. În orice caz, antrenamentul bebeluşilor pentru toaletă part-time, dar cu o implementare destul de consecventă, este o alternativă posibilă.

Comunicarea eliminării este o modalitate blândă şi plină de respect de a privi una dintre nevoile fiziologice primare ale bebeluşului şi se bazează pe un efort comun de încredere reciprocă, intimitate şi comunicare continuă. Este de dorit un îngrijitor implicat şi răbdător, cu o atitudine relaxată vis-a-vis de eventualele rateuri, care sunt parte componentă inevitabilă a procesului.

Este important de reţinut că prezenta abordare nu trebuie confundată cu antrenamentul timpuriu dur şi rigid pentru toaletă, metodă folosită la începutul sec 20 şi prezentată de psihologia comportamentală (după cum se vede şi în deVries şi deVries, 1977). Deşi antrenamentul bebeluşilor pentru toaletă este consumator de timp, trebuie să reţinem că antrenamentul pentru toaletă va lua timp, indiferent de metodă. Un avantaj al începerii devreme este că bebeluşii sunt foarte conştienţi de nevoile lor de eliminare, cooperanţi şi dornici să ia parte la proces, pe când prichindeii, de obicei, arată mai puţin interes de a se conforma antrenamentului la oliţă. În plus, antrenamentul convenţional pentru toaletă poate confuza copilul: ceea ce era comportament acceptabil (murdărirea scutecelor) devine brusc inacceptabil după o anumită vârstă.

În ce măsură antrenamentul precoce pentru toaletă poate fi implementat în contextul societăţilor occidentale industrializate a fost descris în două cărţi recente, foarte cunoscute (Bauer, I.,2001; Boucke, 2002). În literatura de specialitate privind îngrijirea bebeluşilor, antrenamentul bebeluşilor pentru toaletă, spre deosebire de cel al prichindeilor, cu excepţia unor menţiuni sporadice (e.g., Ainsworth, 1967; deVries and deVries, 1977; Gersh, 1978; Ravindranathan, 1978) nu a fost luat în considerate deloc până destul de recent. În acele momente când a fost abordat subiectul, era vorba despre modalităţi de îngrijire a copiilor din culturi ne-occidentale. Multe din exemplificări au fost doar anecdotice. În orice caz, apar noi şi noi discuţii semnificative despre antrenamentul bebeluşilor pentru toaletă şi în contextul occidental (Rugolotto et al., în press; Sun and Rugolotto, 2004) şi odata cu apariţia primului studiu la scară largă asupra antrenamentului precoce pentru toaletă bazat în mod predominant pe subiecţi occidentali (L. Boucke, Personal communication, 2006), a devenit în sfârşit disponibilă informaţia documentată pentru a confirma multe din supoziţiile ridicate de rapoartele anterioare, mai puţin sistematice. În acelaşi timp, aceste rezultate mai provoacă şi punctual de vedere pediatric curent, conform căruia bebeluşii nu ar fi pregătiţi pentru toaletă până la vârsta de 18-24 luni (American Academy of Pediatrics, 1998; Stadtler, Gorski, and Brazelton, 1999).

Traducere din "Natural Parenting - Back to Basics in Infant Care"
Regine A. Schön, Department of Psychology, University of Helsinki, Helsinki, Finland. Email: regine.schon@helsinki.fi <mailto> (Corresponding author), Maarit Silvén, Department of Psychology, University of Tampere, Tampere, Finland" pag 121-128

_________________
Claudia,
mamica pentru
Imagine
si
Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Sep 10, 2008 8:33 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 11:25 am
Mesaje: 8177
va rog, in josul paginii pastrati sursele, adica biografia

Claudia, textul tau l-am folosit si eu :D
viewtopic.php?p=8923#8923

si acum ca va fi corectat si urcat pe site n-ar strica niste poze cu copilasii nostri facand EC, aveti?

_________________
Imagine

Imagine

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Sep 10, 2008 8:47 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Vin Ian 18, 2008 4:45 pm
Mesaje: 1169
Yahoo Messenger: neacsu_ac
Localitate: Cluj Napoca
super, gazzella
uite eu n-am stiu sa pun pozele, daca le poti adauca tu, ti-as fi recunoscatoare.
n-am poze cu Stefan facam EC :(( pot sa-i fac acum, dar e mare.. sta si pe olita :D doar cine ma cunoste poate confirma ca suntem fara pampers de tot, la varsta asta (de 9 luni)

_________________
Claudia,

mamica pentru

Imagine

si

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Sep 10, 2008 8:47 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
Sefa=Christa
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 11:16 am
Mesaje: 1439
gazzella scrie:
va rog, in josul paginii pastrati sursele, adica biografia

Si io vreau va rog spatii/randuri libere intre paragrafe. :)


Sus
   
 
 MesajScris: Joi Sep 11, 2008 11:52 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Vin Ian 18, 2008 4:45 pm
Mesaje: 1169
Yahoo Messenger: neacsu_ac
Localitate: Cluj Napoca
sefa ia te rog si pozele de la gazzella daca poti

_________________
Claudia,

mamica pentru

Imagine

si

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Sep 12, 2008 8:32 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat
Sefa=Christa
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 11:16 am
Mesaje: 1439
Care poze?


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Sep 12, 2008 11:15 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Vin Ian 18, 2008 4:45 pm
Mesaje: 1169
Yahoo Messenger: neacsu_ac
Localitate: Cluj Napoca
astea de la capatul traducerii, in link-ul pus de gazzella mai sus
da auzi ca tre' sa le vada ananda sau sabina, sa aiba aceeasi luminozitate...

_________________
Claudia,

mamica pentru

Imagine

si

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Sep 12, 2008 11:59 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 11:25 am
Mesaje: 8177
Claudia scrie:
astea de la capatul traducerii, in link-ul pus de gazzella mai sus
da auzi ca tre' sa le vada ananda sau sabina, sa aiba aceeasi luminozitate...


Claudia, s-a mai vorbit pe forum
http://www.attachmentparenting.ro/forum ... 18&start=0
deci desenele vor acompania fiecare tematica, ca si aici
http://attachmentparenting.ro/cms/front ... p?idcat=20
sau aci
http://attachmentparenting.ro/cms/front ... p?idcat=21

si fiecare articol va fi acompaniat de o singura fotografie care ori apartine vreunui membru al colectivitatii si si-a dat acordul s-o folosim, ori vreo fotografie a cuiva din afara comunitatii, dar care tot asa, si-a dat acordul s-o folosim

nu vreau sa fim acuzati de furt intelectual, pe forum pot sa inchid un ochi, pe site nu
in plus, toate aceste fotografii ulterior vor fi preluate in revista viitoarea AP
si si de aceea vreau toate fotografiile sa denote calitate, ori pentru asta numai ochiul format al Sabinei si al Anandei ne poate da ok-ul
sau daca mai e cineva la fel de bun in fotografie sa se anunte :D

_________________
Imagine

Imagine

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Sep 12, 2008 1:20 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Vin Ian 18, 2008 4:45 pm
Mesaje: 1169
Yahoo Messenger: neacsu_ac
Localitate: Cluj Napoca
merci, gazzella
scuze daca a sunat peiorativ raspunsul meu, nu asta a fost intentia

io-s mica, da' cresc ;)

cu acordurile: astept acuma de la dydimos pentru ala cu babywearing
si de la Liedloff Continuum Network, pentru "faza in brate"...

vb

_________________
Claudia,

mamica pentru

Imagine

si

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Sep 12, 2008 1:43 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
Sefa=Christa
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 11:16 am
Mesaje: 1439
Claudia scrie:
cu acordurile: astept acuma de la dydimos pentru ala cu babywearing

Ei nu iti pot da acordul, deoarece ei insisi l-au publicat cu acordul autoarei. Sa vedem ce iti raspund, eu ma gandeam sa le scriu si sa ii intreb unde pot da de autoare, ca la o prima cautare dupa numele ei si univ. Freiburg nu am gasit de nimic relevant, ba chiar am gasit ca mai nou ar trai o parte a anului prin Africa, parca.


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Sep 12, 2008 1:50 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Vin Ian 18, 2008 4:45 pm
Mesaje: 1169
Yahoo Messenger: neacsu_ac
Localitate: Cluj Napoca
pai, da
aia urma sa-i intreb si eu, dupa ce-mi raspundeau ei

no, vedem ce zic

_________________
Claudia,

mamica pentru

Imagine

si

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Sep 12, 2008 9:42 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Dum Feb 17, 2008 11:45 pm
Mesaje: 2854
Site web: http://armonii.blogspot.com/
pozele alea nu sunt ale membrilor nostri...asteptam poze ca ilustram, din pacate bb micu al meu nu face EC, ca sa-l pozez chiar eu.

_________________
mami de Sofia Galagia (11.09.2002) si Gheorghe Fomilu (6.09.2007)


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Sep 12, 2008 9:47 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat

Membru din: Vin Ian 18, 2008 4:45 pm
Mesaje: 1169
Yahoo Messenger: neacsu_ac
Localitate: Cluj Napoca
Incerc sa pun maine poze cu Stefan
desi e maaare :> daca-l vede lumea pe olita zice ca-i de 1 an jumate
stati ca am una:
http://www.flickr.com/photos/8942758@N0 ... 345912961/
sa n-o puneti,e numa informativa :)
avea vreo saptamana, l-am dus la baie sa-l tin la chiuveta, dar a facut deja pe mine :))

pun maine mai multe

_________________
Claudia,

mamica pentru

Imagine

si

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Vin Sep 12, 2008 10:45 pm        Subiectul mesajului:  
Neconectat
moderatoare
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 11:25 am
Mesaje: 8177
cauta fotografii in care organele sexuale nu se vad explicit
cred ca te inebunesc :>, dar acum mi-e frica de toti nebunii sa nu le treaca sa ne acuze de ...stii tu...sau sa se foloseasca de poza...

_________________
Imagine

Imagine

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Sâm Sep 13, 2008 12:14 am        Subiectul mesajului:  
Neconectat
Sefa=Christa
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 11:16 am
Mesaje: 1439
DECI am dat de o adresa de mail a doamnei Kirkilionis si tocmai i-am trimis un mail. Daca (respectiv cand) primesc raspuns, revin (daca mai gasesc subiectul :D).


Sus
   
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou  Răspunde la subiect  [ 27 mesaje ] 

Ora este UTC+02:00 UTC+2


Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România