Traducere din "Natural Parenting ― Back to Basics in Infant Care
Regine A. Schön, Department of Psychology, University of Helsinki, Helsinki, Finland. Email:
regine.schon@helsinki.fi (Corresponding author)
Maarit Silvén, Department of Psychology, University of Tampere, Tampere, Finland. "
pag 121-128
Antrenamentul bebelusilor pentru toaleta Comunicarea eliminarii
Apropierea fizica prelungita intre ingrijitor si copil faciliteaza si o abordare naturala a antrenamentului pentru toaleta, abordare care inca se aplica la scara larga in multe societati ne-industrializate (Bauer, I., 2001; Boucke, 2002; Rugolotto, Ball, Boucke, Sun, si deVries, in presa).
Contrar impresiei generale, s-a descoperit ca bebelusii sunt constienti de functiile lor de eliminare inca de la nastere si ca au, intr-o anume masura, controlul muschilor sfincteri inca de foarte devreme. Majoritatea bebelusilor semnalizeaza in vre-un fel cu putin timp inainte, in timpul sau imediat dupa urinare si defecare. Unele semnale sunt foarte evidente, in timp ce altele pot fi mai subtile. Semnalele posibile includ: deferite expresii faciale, clipitul, incordarea muschilor abdominali, scuturatul, schimari ale respiratiei, schimbari comportamentale ca linistirea sau agitatia de moment, precum si vocale ca scremut, plans, scancit, suspinat sau articularea unui sunet specific pentru toaleta. Acordand atentie semnalelor de eliminare ale copilului si devenind constient de obiceiurile lui zilnice de eliminare, este posibil ca ingrijitorul sa identifice si sa raspunda nevoilor de eliminare ale copilului. Raspunsul ia forma de a-l sprijini pe copil intr-o pozitie convenabila deasupra unui recipient, in acelasi timp putandu-se da un semnal vocal sau verbal, ca de exemplu, un sunet cu "ssssss" sau o propozitie scurta ca "trebuie sa faci pisu?" (vezi Figura 5 cu diferite locatii si pozitii de eliminare). In scurt timp, copilul va ajunge sa asocieze pozitia respective, locatia si sunetul cu activitatea la toaleta si va incepe sa elimine la semnal. In timp, copilul va comunica el insusi catre ingrijitor, din ce ince mai clar, in avans, nevoile sale de a urina si defeca.
Dupa ce ingrijitorul si copilul au invatat sa se acordeze reciproc referitor la problema toaletei, acest process reciproc de a percepe si raspunde la semnalele celuilalt duce la situatia in care majoritatea eliminarilor sa aiba loc la locatia dorita sau desupra recipientului stability. "Accidentele" pot aparea in prima faza a antrenamentului, dar frecventa lor va scadea cu timpul. In acest context, multi ingrijitori decide sa foloseasca scutece ca si masura de precautie in caz ca nu prind semnalele micutului, in timpul noptii, sau in situatiile in care murdarirea sau udarea ar fi deranjante, ca in timpul calatoriilor, sau cand stiu ca nu vor putea raspunde nevoilor de eliminare ale bebelusului. Multi parinti care folosesc aceasta metoda, lasa totusi copilul fara scutec cel putin o parte a zilei.
Copii cu care s-a procedat astfel, incheie antrenamentul pentru toaleta undeva intre varsta de 6 luni sic ea de 2 ani. Parintii occidentali, care folosesc comunicarea eliminarii, in general raporteaza o continenta diurna considerabila inainte de varsta de 18 luni (L.Boucke, personal communication, 2006). In multe societati neindustrializate, unde copii sunt lasati in mod current cu fundul gol si unde locatiile potrivite pentru evacuare nu sunt delimitate asa de strict ca si in tarile industrializate, multe mame raporteaza incheierea antrenamentului pentru toaleta la 6-12 luni (vezi si deVries, 1977). Continenta diurnal este atinsa de obicei inaintea celei nocturne. Chiar dupa ce s-a ajuns sa fie uscati in mod considerabil, copii foarte mici au inca nevoie de ajutorul ingrijitorului cu dezbracatul si imbracatul, cu dusul la toaleta in timp util si cu pozitionarea in timpul eliminarii.
Abordarea in discutie poate fi implementata de la nastere si e de dorit sa fie inceputa in primele luni de viata pentru a beneficia la maxim de avantajele sale. Cand insa bebelusilor li se permite sa elimine in scutec ca regula, ei pierd treptat simtul functiilor lor de eliminare, aceasta rezultand in antrenamentul conventional pentru toaleta mai tarziu, in prima copilarie, acesta fiind mult mai problematic. In orice caz, antrenamentul bebelosilor pentru toaleta part-time, dar cu o implementare destul de consecventa, este o alternative posibila.
Comunicarea eliminarii este o modalitate blanda si plina de respect de a privi una dintre nevoile fiziologice primare ale bebelusului si se bazeaza pe un efort comun de incredere reciproca, intimidate si comunicare continua. Este de dorit un ingrijitor implicat si rabdator cu o atitudine relaxata vis-a-vis de eventualele rateuri, care sunt parte componenta inevitabila a procesului. Este important de retinut ca prezenta abordare nu trebuie confundata cu antrenamentul timpuriu dur si rigid pentru toaleta, metoda folosita la inceputul sec 20, si prezentata de psihologia comportamentala( dupa cum se vede si in deVries si deVries, 1977). Desi antrenamentul bebelusilor pentru toaleta este consummator de timp, trebuie sa retinem ca antrenamentul pentru toaleta va lua timp, indiferent de metoda. Un avantaj al inceperii devreme este ca bebelusii si foarte constienti de nevoile lor de eliminare, cooperanti si dornici sa ia parte la process, pe cand prichinde ii, de obicei, arata mai putin interes de a se conforma antrenamentului la olita. In plus, antrenamentul conventional pentru toaleta poate confuza copilul: Ceea ce era comportament acceptabil (murdarirea scutecelor), brusc devine inacceptabil dupa o anumita varsta.
In ce masura antrenamentul precoce pentru toaleta poate fi implementata in contextul societatilor occidentale industrializate, a fost descries in doua carti recente foarte cunoscute (Bauer, I.,2001; Boucke, 2002). In literatura de specialitate privind ingrijirea bebelusilor, antrenamentul bebelusilor pentru toaleta, spre deosebire de cel al prichindeilor, cu exceptia unor mentiuni sporadice (e.g., Ainsworth, 1967; deVries and deVries, 1977; Gersh, 1978; Ravindranathan, 1978) nu fost luat in considerate deloc pana destul de recent. In acele momente cand a fost abordat subiectul, era vorba despre modalitati de ingrijire a copiilor din culturi neoccidentale. Multe din exemplificari a fost doar anecdotice. In orice ca, apar noi si noi discutii semnificative despre antrenamentul bebelusilor pentru toaleta si in contextual occidental (Rugolotto et al., in press; Sun and Rugolotto, 2004), si cu aparitia primului studiu la scara larga asupra antrenamentului precoce pentru toaleta bazat in mod predominant pe subiecti occidentali (L. Boucke, personal communication, 2006), a devenit in sfarsit disponibila informatia documentata pentru a confirma multe din supozitiile ridicate de rapoartele anterioare, mai putin sistematice. In acelasi timp, aceste rezultate mai provoaca si punctual de vedere pediatric current, cum ca bebelusii nu ar fi pregatiti pentru toaleta pana la varsta de 18-24 luni (American Academy of Pediatrics, 1998; Stadtler, Gorski, and Brazelton, 1999).
Figura 5: Comunicarea eliminarii/antrenamentul bebelusilor pentru toaleta: diferita locatii si pozitii posibile pentru sprijinirea unui bebelus in timpul urinarii sau defecarii. Fotografia a este din Diaper free! The gentle wisdom of natural infant hygiene (p. 145), by I. Bauer, 2001, Saltspring Island, British Columbia, Canada: Natural Wisdom Press. Copyright 2001 by Ingrid Bauer. Retiparita cu permisiune. Fotografiile b,c si d sunt oferite, respectiv, de catre A. Wrobel, M. Schmid-Drüner, and H. Päiväniemi.
a) Un bebelus de 2 luni, tinut in brate de mama lui, eliminand intr-un bol din poala mamei (Canada). Foto: Ingrid Bauer
b) Dupa baie, Felix, de aproape 4 luni, se elibereaza in olita (Germania). Foto: Angela Wrobel
c) Yuna, de 1 luna si jumatate, cu o mimica concentrata, in timp ce defeca intr-un bol mic (Germania). Foto: Marion Schmid-Drüner
d) Voitto, de 3 luni, urinand in chiuveta din baie (Finlanda). Foto: Harri Päiväniemi.
textul in original
http://www.epjournal.net/filestore/ep05102183.pdf
textul a fost tradus de
Claudia
o sa-l urcam foarte probabil pe site, dar ceva mai incolo, muult mai incolo
