attachmentparenting.ro/forum

Forumul romanesc de attachment parenting

Site Logo

Acum este Vin Mar 29, 2024 12:01 pm

Ora este UTC+02:00 UTC+2




Scrie un subiect nou  Răspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 
Autor Mesaj
 MesajScris: Dum Feb 17, 2008 4:32 pm        Subiectul mesajului: Nitritii si nitratii 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Vin Ian 18, 2008 12:36 pm
Mesaje: 2783
Site web: http://atasatlasanulmamei.blogspot.com/;http://www.nocirc.org/centers/centers.php
Localitate: Bucuresti
Nitritul este o sare a acidului azotic utilizata in pastrarea carnii si a pestelui.Este o substanta chimica secretata de corpul uman care se formeaza prin procese fiziologice normale si prin digestia alimentelor ce contin nitriti sau nitrati.O sare a acidului azotic este componenta esentiala a unor plante pe care si-o transfera din sol ca sursa principala de nitrogen.Nitratii sunt componenti naturali ai fructelor, legumelor si cerealelor.
Nitritii se adauga alimentelor pentru a impiedica dezvoltarea bacteriei Clostridium botulinum, a carei toxina produce botulism ducand la paralizie sau moarte.
Nitritul se utilizeaza si pentru a da gust, textura si culoare roz carnii.
Legumele verzi si radacinoasele (spanac, morcov, salata verde) contin mai mult de 85% nitrati, procent convertit in nitriti de corpul uman in timpul digestiei.
Cantitatea de nitrati este o parte eliminata prin excretie, o alta parte este transportata de glandele salivare si secretata in gura (cantitate ce poate fi redusa de bacteriile existente si dusa catre stomac prin inghitire).
Nitratii pot fi gasiti si in apa.Majoritatea autoritatilor nationale au stabilit o limita maxima pentru nitratii din apa pentru a preveni supradozarea.
Continutul de nitrati din apa si legume poate fi influentat de utilizarea substantelor fertilizante.
Alimente care contin nitrati adaugati : baconul, hot-dog-ul, salami, sunca etc. Cantitatea de nitriti din corpul uman produsa endogen este mai semnificativa fata de cantitatea introdusa din alte surse.
Corpul uman produce nitriti prin metabolizarea oxidului de azot care este convertit in nitriti sau nitrati si eliminat prin excretie.In limite normale, oxidul de azot controleaza presiunea sangelui, functionarea creierului, ajuta imunitatea sa "ucida" celulele tumorale si parazitii intracelulari. Cand nitritii sunt in stomac, stimuleaza activitatea microbiana.Protejeaza impotriva bacteriei care produce botulismul, dar pot proteja stomacul si de alti patogeni din mancare.
Alimentele care contin nitriti sau nitrati sunt sigure .Studiile stiintifice indica faptul ca alimentele cu adaos de nitriti si cu continut natural de nitrati sunt sigure pentru corpul uman.Legumele sunt o sursa majora de nitrati.Unele studii epidemiologice au aratat faptul ca se reduce riscul de aparitie a cancerului gastric si intestinal prin consumarea legumelor cu continut mai mare de nitrati.

Nu s-a demonstrat ca nitritii ar produce cancer oamenilor sau animalelor.The American Cancer Society concluzioneaza in 1996 intr-un ghid alimentar ca"nitritii din alimente nu sunt o cauza semnificativa in producerea cancerului". Nitratii ajuta in ameliorarea durerilor provocate de angina pectorala.
The US Environmental Protection Agency arata un nivel maxim contaminat cu nitrati ca fiind de 10 parti/million.Nivele foarte mari de nitrati cauzeaza probleme mari de sanatate, incluzand si "sindromul blue baby"(=nitratii sunt redusi de catre nitriti in stomacul bebelusului; nitritii intra in sange si impiedica oxigenarea sangelui, fapt ce provoaca respiratie grea, infarct sau moarte prin asfixiere).Copii si maturii suporta nivelele mari de nitrati mult mai bine ca bebelusii datorita acizilor puternici din stomac.
Concentratia de nitrati din legume depinde de varietate, anotimp, sol si apa folosita la cultivare.Nitratii nu se evapora, de aceea fierberea apei va duce la cresterea cantitatii de nitrati.
Combinatia dintre somon si spanac este nesanatoasa fata de alte combinatii a altor pesti cu alte legume.Pana de curand combinatia peste cu legume verzi (ex.spanac) era considerata nesanatoasa, datorita formarii nitrozaminei.Studii noi contrazic acest fapt. Nitratii nu sunt nocivi.Sunt convertiti in nitriti care se transforma in nitrozamina.Pana de curand, se presupunea ca reaincalzirea spanacului preparat si a altor legume verzi este periculoasa datorita formarii acestor nitrozamine.Studii noi arata ca: concentratia de nitrozamina nu este mare si nu este periculoasa.Singurul lucru ar fi pierderea vitaminelor si a altor nutrienti prin reincalzire. Vitamina C ofera protectie prin inhibarea transformarii nitritilor sau nitratilor in nitrozamina.
In Romania, dupa intrarea in UE s-a pornit un program pentru reducerea poluarii cu nitrati.
Comuna bihoreana Tinca se afla printre cele 11 localitati din Romania in care va fi demarata etapa-pilot a unui program de reducere a poluarii cu nitrati. Prin programul Ministerului Mediului, in Tinca se vor realiza platforme de depozitare a gunoiului de grajd si menajer.
Proiectul Ministerului Mediului, in valoare de 100 de milioane de euro, cuprinde 255 de localitati din Romania unde exista pericolul poluarii cu nitrati.Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor va implementa un proiect menit sa rezolve problema poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole.Din cauza utilizarii in exces a ingrasamintelor chimice de 30 de ani, s-a constat ca in panza de apa freatica, fata de nivelul normal, este crescut nivelul nitritilor si nitratilor, ceea ce a dus la declararea apei ca fiind nepotabila in unele zone ale tarii, de catre Directia de Sanatate Publica.

Surse:
food info, Wageningen University
http://www.roportal.ro/stiri/stirea-454673.htm
http://www.infoportal.ro/articol~din-ec ... ratii.html
http://www.texasheart.org/HIC/Topics/Meds/nitrmeds.cfm
www.ngwa.org/ASSETS/76AF1279A671406B8A1 ... ipcopy.pdf
http://healthvermont.gov/enviro/water/nitrates.aspx

_________________
Imagine

Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Dum Feb 17, 2008 11:41 pm        Subiectul mesajului: Re: Nitritii si nitratii 
Neconectat

Membru din: Joi Ian 24, 2008 3:50 pm
Mesaje: 424
Localitate: Cluj-Napoca
rox scrie:
Pana de curand, se presupunea ca reaincalzirea spanacului preparat si a altor legume verzi este periculoasa datorita formarii acestor nitrozamine.Studii noi arata ca: concentratia de nitrozamina nu este mare si nu este periculoasa.

oare tot de aceea stiam ca nu e bine sa incalzesti mezelurile (stiu eu sa prajesti salam sau bacon sau sa faci parizer pane, etc)? Deci e ok si asata?

_________________
Imagine


Sus
   
 
 MesajScris: Mie Mai 28, 2008 10:09 am        Subiectul mesajului:  
Interesant articoul. Informatia e noua si clara. Multumesc!


Sus
   
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou  Răspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 

Ora este UTC+02:00 UTC+2


Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România