deci eu am o reteta pe care o stiu si pe care o fac in diverse forme: pandispan, chec, briose
ieri am facut-o tort si a iesit...o nebunie
eu am facut cu 7, ca atat imi tine mixerul, pentru tort mediu merge cu 8, pt mare cu 12, insa se poate face cu orice nr, la briose fac cu 4-5
7 oua
7 lg de zahar
7 lg de ulei
7 lg de faina
asta asa, ca sa tineti minte. in loc de 7 de zahar pun mai putine, sa zicem 4-5, in functie de ce altceva mai bag.
se separa albusurile, se bat bine. se pune si zaharul (din care o parte vanilat, mor dupa vanilie) si se bate iar. cand sta, mai pun sucul de la juma' de lamaie (sucul asta e mare smecherie, il pui in loc de praf de copt, se umfla toata treaba de nu se poate si iese f aerisita, nu grea si densa ca la praful de copt. plus un strop de aroma de lamaie)
galbenusurile se amesteca bine cu uleiul si se pun peste albusuri amestecand f usor, de jos in sus, sa nu iasa aerul
se pune si faina insa pentru ca voiam altceva, am inlocuit 2 linguri de faina cu
nuci pasate maruntel, nu praf, sa poti simti bucatele de nuca
la sfarsit, cand era totul gata, am mai pus niste
mure (congelate) date prin blender cat sa ramana grupuri de 3-5 bobite sau mai putin.
bagat la cuptor, 10 min la foc maricel, pana de umfla bine, apoi la mediu, in total 30-40 min, de incercat cu scobitoarea in functie de tava si cuptor
cat era blatul la cuptor am tocat bucatele mici niste
piersici din compot (am vrut ananas dar se cam stricase ca il deschisesera baietii cu o zi inainte ). dar mici...mici, sa zic 5x5mm.
batut frisca din smantana (milli) si injurat frisca vegetala care se bate muuult mai usor dar e naspa la gust. injurat ca m am obisnuit cu ea
scos blatul, lasat la racit (uitat pe masa peste noapte
) taiat in 2 sau 3 pe inaltime si umplut cu frisca, piersici si nuci. moooooori
serios acum, cred ca e cel mai bun tort pe care l-am mancat ever. si nu, nu-s deloc gospodina