brishtara scrie:
ce e nautu?
iaca ce este nautul
Nautul este o leguma rotunda, asemanatoare cu mazarea, insa ceva mai mare decat ea. Nautul este un ingredient caracteristic bucatariei din Orientul Mijlociu, Africa si India si este cunoscut cu doua denumiri: ''desi'' si ''kabuli''; in afara de asta, exista in jur de 21 de varietati de naut, diferite ca forma si culoare.
Nautul are o tulpina dreapta si cu multe ramificatii, care creste pana la 70 cm inaltime. Florile sunt mici, de culoare alba, galbena, roz sau albastra.
Nautul ''salbatic'' (Cicer reticulatum) se gaseste in mod natural numai in cateva zone din sud-estul Turciei si in Siria, astfel ca probabil ca in aceste parti ale lumii a fost ''domesticit'', cultivat si folosit pentru prima oara ca ingredient in diferite retete, acum 10.500 de ani, daupa cum ne arata cercetarile arheologice. Nautul se depoziteaza bine si are o mare valoare nutritiva.
Cel mai vechi tip de naut este ''desi'', caracterizat prin dimensiuni mici, forma cu unghiuri rotunjite in culori diferite; se pare ca acesta este originar din Turcia si a fost introdus apoi in India, de unde s-a raspandit in tarile inconjuratoare. Kabuli are dimensiuni ceva mai mari, culoare bej si este originar din India.