Inainte de toate, trebuie sa va spun ca azi a fost o zi ok cu bunicii. Nici ei nu l-au impuns, nici david n-a avut la ce riposta.
Bine ca n-au fost prezenti in Lidl, unde David a facut prima lui scena. Din aia urata, ca vrea sa-i cumpar o tampenie de lego duplo si scumpa si cu putine piese, ca el vrea si vrea si renunta la toate cadourile de acum incolo, numai sa-i iau cutia aia, care era colorata frumos.
I-am explicat calm ca e o jucarie prea scumpa si cu banii aia ii iau 5 din celelalte seturi care nu-s lego original, dar i-au placut la fel de mult de-a lungul timpului, i-am explicat ca-i pentru copiii mai mici etc, etc. El nu si nu, ca vrea lego city (asa zice el la orice tip de lego sau asemanatoare) si a inceput sa urle. Cand a inceput sa ma loveasca, l-am luat in brate si l-am dus afara, ne-am retras pe marginea parcarii si l-am lasat sa urle explicandu-i ca nu pot cumpara jucaria aia ca nu merita banii. I-am parat loviturile si de cateva ori s-a lovit de mana mea si zicea ca-i vina mea ca s-a lovit,mi-a zis ca-s proasta si bou iar eu i-am pus placa cu "Cine spune ala este" (eu chiar am fost amuzata de situatie, era si cazul sa trecem printr-o criza din asta, ca prea ma laudam ca-i copil super linistit in public), si tot asa. Pana la urma s-a mai calmat si am luat-o pe joaca, l-am imitat, am inceput sa ma maimutaresc ca el, etc. Ne-am linistit, am decis ca un timp nu va mai merge cu noi la Lidl si nici lego nu va mai primi pana in toamna, la ziua lui. A incercat el sa scurteze perioada propunand doar 11 zile

dar ramane valabila prima varianta.
Ma bucur ca s-a tinut Catalin deoparte in tot timpul asta si m-a lasat sa gestionez cum am crezut. Ne-au vazut niste oameni care ne cunosc, dar chiar nu imi pasa cine ne-a vazut, consider ca am iesit ok din criza asta.
e-alice scrie:
Madi, mie mi-e teama ca nu-i de ajuns sa spui copilului.. stii, mama, tu ai dreptate dar restul lumii e nebuna. O fi de ajuns sa-l consolezi ca a fost urecheat fara motiv?

Daca nu puteti pleca de langa ei, aduna-ti toata rabdarea si intelepciunea, si spune-le bunicilor s-o lase mai moale. Stai si tu cu gura pe ei, cum stau ei pe David. Faulteaza-i cat de des poti. Spune-le cu blandete bunicii cand e cazul: " e foarte bine ca-i spui asta copilului, dar foloseste un ton mai calm, ca David intelege ca esti furioasa, cand tu vrei doar sa te asiguri ca nu pateste nimic." Vorbeste cu ei precum cu copiii: " David plange acum, incearca sa-i spui altfel data viitoare, ca simte in mometul asta nu ca ai vrut sa-l protejezi, ci ca nu-l mai iubesti. Toti il vrem un copil fericit, nu-l mai repezi asa, explica-i mai calm, de mai multe ori! Tine-l in brate si arata-i ca-l iubesti. " Trebuie sa=ti indrepti rabdarea spre bunici, mai mult decat spre copii

Alice, eu inteleg foarte bine ce spui si de cand s-a nascut David asta fac, chiar daca nu reusesc 100% din cazuri sa-mi pastrez calmul cu ei. Le-am spus pe toate tonurile posibile tot ce zici tu aici.
Pe de o parte inteleg si-mi dau dreptate. Pana face David cate o boacana iar atunci s-a dus toata intelegerea lor. Ca da, e ok sa fii empatic dar pana-si ia copilul nasul la purtarte. Si cum sa vin eu sa le dau lectii (recunosc ca poate am si un ton prea didactic cand vorbesc despre ce stiu despre educatia copiilor) cand eu ar trebui sa invat de la ei ca doar ei au crescut deja un copil (aici nu mai comentez ca am spus destule cu alte ocazii). Copilul trebuie sa stie de limite, trebuie sa stie cum sa se poarte cu adultii, etc etc, etc, le stiti probabil pe toate.
Deocamdata vad ca David e ok. El nu renunta, cred ca e de ajuns pentru moment sa aiba confirmarea mea ca cei care exagereaza sunt bunicii si ca eu inteleg de ce el are reactiile pe care le are (il simt destinzandu-se cand ii spun asta). Azi l-a provocat pe Bicu la joaca, iar bicu s-a jucat cu el si chiar s-au distrat.
Cu bunicul eu nu pot discuta de-ale educatiei, ca nu va recunoaste in veci ca eu am dreptate iar el nu. Cu bunica e altfel (desi intotdeauna am crezut ca o sa-mi fie mai greu sa comunic cu ea decat cu el). Ea devine ostila cand se simte rau (si are o serie de probleme de sanatate care o supara acum). Ea intelege in mare parte a timpului si-i relativ calma, dar are si perioade ca cea de saptamanile astea, cand nimeni nu-i intra in voie.
Gata, ma apuc de invatat, ca maine am 2 examene. David va sta toata ziua cu bunicii. De obicei, in zile din astea e cel mai linistit copil din lume. Pentru ca si ei au rabdare cu el.