Cu cat ambientul devine mai periculos sau este percepit ca atare de catre copil cu atat se vor pune in functiune comportamente de atasament care pot fi plans, tentative de agatare de mama, etc. Schemele emotionale si comportamentale ale atasamentului, chiar fiind rezultatul unui selectii naturale si deci programate sunt si raspunsuri ce vin date atunci cand in individ se activeaza un adevarat sistem de control de tip cibernetic: sistemul de atasament. Acest sistem se bazeaza pe procesele de elaborare a informatiilor provenite din exterior. Unii copii plang chiar in prezenta unor situatii aparant normale, linistitoare deoarece ei percep situatia ca fiind periculoasa lor insisi. E suficient ca un copil sa anticipeze mental ca mama in caz de nevoie nu va fi, nu-l va ajuta pentru a activa in copil "ansia de despartire". Dezvoltarea legaturii de atasament se face in 4 faze, faze care pot fi puse in legatura cu etapele dezvoltarii cognitive.
de la 0 la 2 luni: copilul plange, surade, se agata, dar e vorba de semnale care nu sunt produse in mod intentional. de la 2 la 6/8 luni: copilul se orienteaza si lanseaza semnale uneia sau mai multor persoane, dar in aceasta faza inca nu apare protestul dat de separare. de la 6/8 luni la 2 ani: in aceasta perioada apare ansia de despartire. In jurul a 8 luni se formeaza imprinting-ul filial sau acea capacitate a copilului de a-si insusi si a inmagazina in memorie caracteristicile figurii de referinta. de la 18 luni in sus: intre copil si mama se formeaza o relatie reciproca, In aceasta faza se formeaza modelele operative interne (Internal Working Models sau IWM), referitoare la sine insusi si la figura materna si care reflecta istoria relatiei sale cu aceasta. Vor fi aceste reprezentari interioare (interne) a indruma individul in procesul de interpretare a informatiilor care provin de la mediul exterior.
Copilul cu un atasament sanatos:
1. plange cand este luat, indepartat de langa mama, incearca ansia de separare, ansie care se manifesta in toti copiii proveniti din toate culturile. 2. un copil cu un atasament sigur utilizeaza mama ca pe o sursa de comfort. 3. un copil sigur utilizeaza mama ca si baza sigura sau ca si punct de pornire in explorarea mediului inconjurator.
_________________
|